A projekt megnevezése:

Új halastó létesítés és technológiai fejlesztés a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Nyugati egységében

A projekt szöveges ismertetése:

A HHG a Nyugati egységének technológiai fejlesztését kívánja elvégezni. A projektben egy raktártó építése, emellett a termelésben szükséges gépek, eszközök, valamint halszállító járművek beszerzése szerepel.

Az építési beruházás célja a piaci igényeknek megfelelően a folyamatos halellátás biztosítása, a termelési igényeknek megfelelő kialakítás révén a munkahelyi feltételek javítása, valamint a környezetvédelmi állapot javítása. A gépberuházás szintén az eredményességet növelő beruházás, emellett fontos szempont a környezetvédelmi, valamint munkahelyi feltételek javítása is.

A raktártó az érvényes vízjogi engedéllyel rendelkező Gyökérkút-tóegység (vízikönyvi sz.: Árkus I/16) területén kerül kialakításra. Elhelyezkedése a Gyökérkúti tápcsatorna É-i szára és a Nyugati főcsatorna gátja közötti roncsolt, korábban anyagnyerő helyként működő, mélyfekvésű mezőgazdasági művelésre alkalmatlan területsáv. A tó nettó területe 1,72 ha, bruttó területe 2,34 ha. A raktártó érvényes vízjogi létesítési engedéllyel rendelkezik. Az építéssel érintett területek a Magyar Állam tulajdonában, a HHG vagyonkezelésében vannak. A 0602/3 (legelő) hrsz.-ú terület a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) vagyonkezelésében van. A területhasználatra bérleti szerződéssel rendelkezik a HHG. A HNPI vagyonkezelőként hozzájárulását adta a beruházáshoz.

A támogatási konstrukcióra vonatkozó maximális támogatási arány: 60%

 

 

Projekt adatok:

Megnevezés Leírás
VII/A jelű Raktártó új halastó építése
Műszaki ellenőri feladatok jogszabály alapján

 

Gépbeszerzés projekt adatai:

Megnevezés Leírás
 1 db AP 2011 pótkocsi  A tóegységek nagyobb volumenű szállítási feladataihoz szükséges    
4 db Mercury 9,9 ML Bigfoot csónakmotor A speciális munkamotor nélkülözhetetlen a tavi munkák elvégzése során
1 db Malaguti cölöpverő A gép az elhabolódott töltéseken napi szintű munkaként jelentkező partvédelmi munkához szükséges
2 db Toyota Hilux szimpla kabinos A szimpla kabinos, 2 személyes tgk. a tóegységek kisebb halszállítási igényeinek kielégítését biztosítják

A projekt teljes beruházási költsége 40,93 MFt, melyből 16,37 MFT.