Pályázati azonosító: KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0028

Pályázat címe: Polgár I. és III. halastavak természetvédelmi célú vizes élőhely rehabilitációja

Kedvezményezett: Hortobágyi Halgazdaság Zrt.

Megvalósítás tervezett kezdete: 2014. augusztus 15.  

 

A projekt részletes leírása:

 A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. pályázati forrás bevonásával a vagyonkezelésében lévő Folyás-tóegység részterületét képező, a Polgár-halastavak teljes rehabilitációját szeretné megvalósítani. Ennek gyakorlatilag utolsó fázisa volt az I. és III. tó természetvédelmi célú vizes élőhely rehabilitációja. Jelen projekt keretein belül erre UNIÓS forrásból, KEOP pályázati támogatással 274.521.593 forintot fordíthat. 

A Polgári halastavak tórendszer teljes területe 369 ha, ami tartalmaz 6 db halastó medencét, 15 db előnevelő medencét és egy 4 ha kiterjedésű 20 medencés telelő rendszert, táp-, és lecsapoló csatornákat, töltéseket, valamint a tóegység belső területén található gyep művelési ágú foltokat. A tóegység tavait 1963-ban helyezték üzembe. A tavak műszaki állapota oly mértékben leromlott, hogy azon 2003 óta nem lehet üzemszerű halgazdálkodást végezni, de azok nem felelnek meg még az alapvető vízkormányzáshoz (víztöltés, vízmegtartás) szükséges műszaki követelményeknek sem. A tavak 2003. óta szárazon álltak. A Polgár-tavak jelentős szerepet töltenek be az északi Hortobágy vizes élőhelyhez kötődő élővilágának fenntartásában, valamint pihenőhelyként a madárvonulás során. Hortobágyi viszonylatban is kiemelkedő madárvilágot tartottak fenn.  

A Hortobágyi  Halgazdaság  Zrt.  kiemelt  fejlesztési  céljai  között  évek  óta  szerepel  a  tavak rekonstrukciója,  valamint  komplex  hasznosítása,  amiben  természetvédelmi  és  halgazdálkodási szempontok kapnak szerepet. 2012-ben szintén KEOP forrásból megvalósulhatott a Polgári-tavak - létesítmény déli (II., IV., V., VI.) előnevelő tavainak rehabilitációja. Jelen projekt segítségével, mintegy 500 ha hatásterülettel kompletté válhat az élőhely rehabilitáció. 

A beavatkozás elemei: a kizárólag halgazdálkodási célú műtárgyak, csatornák, és töltések elbontása, a természetvédelmi célú  kezeléshez  szükséges  földművek  (gátak,  csatornák)  felújítása,  illetve bizonyos, a természetvédelmi célú vízkormányzást elősegítő új létesítmények (csatorna, műtárgy, költő szigetek)  építése. 

 

 A projekttől elvárt eredmények

A terület rehabilitációjának eredményeként természetszerű vizes élőhely komplex, - egyben igen magas szintű diverzitás alakul ki. Jelen projekt kifejezett célja az állami vagyon természetvédelmi szempontoknak megfelelő fenntartása. A tevékenységek eredményeként a természetvédelmi szempontból átalakított tómedencék hozzájárulnak a Közép-Tiszavidéki vizes élőhelyek területi integritásához.