A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. 2010. év elején pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében „Polgár-halastavak természetvédelmi célú vizes élőhely rehabilitációja”címmel, melyet az Irányító Hatóság vezetője az I. fordulóban támogatásra érdemesnek ítélt.

A projekt tervezési területe a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vagyonkezelésében lévő Folyás-tóegység részterülete; a 369 ha összterületű Polgár-halastavak. A tóegység tavait 1963-ban helyezték üzembe. A tavak műszaki állapota oly mértékben leromlott, hogy azon 2003 óta nem lehet üzemszerű halgazdálkodást végezni, de azok még az alapvető vízkormányzáshoz (víztöltés, vízmegtartás) szükséges műszaki követelményeknek sem felelnek meg. A tavak 2003. óta szárazon állnak, a tótalaj kultúrállapotban tartása érdekében az arra alkalmas területeken a Halgazdaság szántóföldi művelést végeztet. A termelés felhagyása után a terület természetvédelmi jelentősége megszűnt.

A tavakon korábban rendszeresen költő, táplálkozó, vagy átvonuló madárfajok száma jelentősen lecsökkent, a területen túlsúlyban vannak a degradált, nem természetes élőhelyet jelző növényfajok. Ugyanakkor tény, hogy a termelés időszakában a tavak fontos részét képezték a Hortobágy északi részén elterülő vizes élőhelyeknek. Jelen állapotában a terület nem tudja ellátni természetvédelmi funkcióit sem.

A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. stratégiájában az eredményes gazdálkodás mellett fő célként jelenik meg a halastavak természeti értékei fenntartásának vállalása, illetve kötelezettsége. A vállalat. kiemelt fejlesztési céljai között van évek óta a tavak rekonstrukciója, valamint komplex hasznosítása, amiben természetvédelmi és halgazdálkodási szempontok kapnak szerepet. Jelen program során a 6 db termelő tóból 4 tó természetvédelmi célú vizes élőhely rehabilitációja van tervbe véve.

 

A beavatkozás a kizárólag halgazdasági célú műtárgyak, csatornák, és töltések elbontását, a természetvédelmi célú kezeléshez szükséges földművek (gátak, csatornák) felújítását, illetve bizonyos, a természetvédelmi célú vízkormányzást elősegítő új létesítmények (csatorna, műtárgy, költő szigetek) építését jelenti. Emellett tervezett a hortobágyi halastavak természet megőrzési szerepének megismertetés, környezeti nevelés céljából táblás tanösvény kialakítása a rehabilitált területen.

Ennek eredményeként természet közeli jellegű vizes élőhely komplex alakul ki. Ez fontos állomáshelyként szolgálhat vonuló vízimadár-fajok számára, melyeknél kulcsfontosságú a vonulási útvonalon a pihenő- és táplálkozóhelyek megléte.. Emellett – korábbi hortobágyi tapasztalatok alapján – a halastavakat szegélyező bokor-és fasorok fontos ökológiai folyosóként funkcionálnak vonuló erdei énekesmadár-fajok számára, melyek a nagyrészt fátlan tájban a tavakat és csatornákat szegélyező, táplálékban gazdag fás élőhelyeken tudják energiatartalékaikat feltölteni. A projekt további eredményeként a vizes élőhely – megfelelő táplálékbázist kínálva a halfogyasztó madarak számára – elvonzza azokat a Folyás-tóegység üzemelő halastavairól.


 


 

 

Fotók:

Dr. Gyüre Péter: leeresztett tómeder

Dr. Juhász Lajos: kiskócsag, réce csapat