Valamikor vadlúd voltam,

Vadludakkal vándoroltam.

Nagy tavakért lelkesültem,

Tengeren is átrepültem.

Őszi fényben és homályban,

Fel-feltámad régi vágyam:

Társaimmal útra kelni,

Fényt és felhőt úszva szelni.

Majd ha végem itt elérem,

Vadlúd formám vissza kérem.

Jó barátok, ismerősök,

Hogyha jönnek bíbor őszök,

Nézzetek fel majd az égre,

Égen úszó vadlúd-ékre,

S azt mondjátok eltűnődve:

Újra vadlúd lett belőle,

S most ott száll a V-seregben,

Hangja szól a fellegekben.”

  (Áprily Lajos: Vadlúd voltam)

 

 

Az őszi vonulás idején megsokszorozódik récefélék száma a Hortobágyon. Ellepik a halastavakat a barát- (Anas ferina) és tőkés récék (Anas plathyrhynchos) érkező csapatai. Folyamatosan gyülekeznek a lúdfélék is. Már szeptember végén - október elején érkeznek az északi ludak. A hortobágyi lúdacsapatok fő tömegét a nagy lilik (Anser albifrons) adja. Jellegzetes „V” alakú vonulása jól ismert, több szerző is megörökítette művében ezeket. Az egyes években eltérő számban, de minden évben megjelennek a kihalás szélére sodródott kis lilikek (Anser erythropus) is, más ritka fajokkal együtt. Rendszeresen megfigyelhető a világviszonylatban ritka vörösnyakú lúd (Branta ruficollis), a ritka apácalúd (Branta leucopsis) és az örvöslúd (Branta bernicla).

 

 

  Mégis talán a leglátványosabb őszi belépője a Hortobágyi pusztára a darvaknak (Grus grus) van. Hazánkban mint költőfaj kipusztult, de tavasszal és ősszel gyakori, tömeges átvonuló. A gyülekezőhelyénél gondoskodni kell a nyugalom biztosításáról, 40 cm-es vízborítás, kis szigetekkel fontosak a számukra. Ha az ősz enyhe, és a vizek nem fagynak be, sokáig itt maradnak a vonuló madárcsapatok.

 A vizes élőhelyek fogyatkozása és károsítása miatt kitüntetett szerep jut a Hortobágynak a tavaszi madárvonulás idején is. Hasonló fajokkal találkozhatunk, mint az őszi vonulás idején, de ekkor jóval koncentráltabb, rövidebb a vonulás. A madarak keveset időznek nálunk, sokszor csak a magasan áthúzó csapatokat észleljük, hiszen igyekeznek távoli fészkelő helyük felé, az örök megújulás reményében!

 

 

 

 

Fotók:

Dr. Gyüre Péter: nagy lilik csapat, barát- és cigányréce csapat, vörös nyakú lúd, darucsapat

Dr. Juhász Lajos: alkonyati vadlúd – csapat, nádas