A hortobágyi halastavakhoz kötődő európai jelentőségű madárvilág fenntartóiként, valamint a Hortobágy halászati hagyományainak örzőiként felelősséggel tartozunk természeti értékeink, és kultúrtörténeti emlékeink bemutatásáért. Fontos célunk, hogy értékeinket megismertessük mind a hazai, mind a külföldi közönséggel, kivegyük részünket a fiatalok nevelésében. Hisszük, hogy a természet szeretete csak a természettel együtt élő emberek munkájának megismerésével, és elfogadásával lehet teljes. Ökourisztikai kínálatunkat ezen alapelv mentén alakítottuk ki, és fejlesztjük.

 

A Hortobágyi Halgazdaság közel száz éve termel halat a Hortobágyon! A 6 000 hektárnyi halastó területtel Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű halastó rendszerét működtetjük. A halastavak természetvédelmi jelentősége kiemelkedő, ezért a teljes terület országos szintű természetvédelmi oltalom alatt áll, része a Világörökségnek.

 

A Halgazdaság egyedi, természetvédelmi szempontokon alapuló technológiával teljes területén biohalat nevel. A természeti erőforrás megújító gazdálkodás biztosítja a halastavakhoz kötődő természeti értékek fenntartását. A hortobágyi halászati kultúra szép példája a gazdálkodás és természetvédelem összekapcsoltságának.

 

A halastavak természeti értékei közül kiemelkedik a madárvilág, amely európai jelentőségű. Az itt megfigyelt madárfajok száma meghaladja a 300-at. A tavainkon található Európa legjelentősebb kanalasgém telepe, de számos ritkaság is csak ezeken a tavakon látható nagyobb egyedszámban. Igazi látványosság a tavaszi és az őszi madárvonulás. Az akár százezres létszámú daru húzás megfigyelése páratlan élmény.